
ISSUES ON GST FOR PANEL DISCUSSION TO BE 
HELD ON 13th AUGUST, 2017 

 

1. Developer has given work contract to construct the building to a work contractor 
in 2016. Developer had made the payment after deducting retention at 5%. 
Developer took the 100% Service Tax credit on receipt of invoice and reversed 
the Service Tax Credit due to nonpayment of Service amount on retention 
amount under Rule 4(7) of The Service Tax Rules, 1994. What will be the 
implications of Credit of Service Tax on Retention money in case of builders 
under GST? 
 
 
 
 

2. I had booked a flat under construction on 31 May 2017. The payment is linked to 
the stage of construction. Up to 30 June 2017, I had paid 40% of the 
consideration value (CV) with service charges to the developer. Agreement for 
sale has been completed and registration done on 24 June 2017.I am required to 
pay 60% of the CV in installments, as per the stage of construction, to the builder 
from 01 July 2017 and the schedule may go up to May 2018. Till 30th June, 2017 
the only 20% building was completed. I would like to know the implications of 
GST on the amount payable after 01 July (60% of CV). 

 

 

 
3. A Dealer is registered in Maharashtra. If the dealer visits Rajasthan and incurs 

some Accommodation of Hotel Expenses, where the Hotelier is not registered. 
(A) Whether RCM needs to be paid? Can it be considered as a URD to URD 
Transaction as the Dealer is unregistered in Rajasthan? 
(B) As per the provisions of Place of Supply, as the same is Immovable property 
the place of supply shall be the location of immovable property. Therefore, 
SGST+CGST needs to be paid on RCM Basis. 
How the RCM Liability is to be discharged as the dealer is registered only in 
Maharashtra. 
(C) Can in the above case IGST be paid so that the tax is transferred to 
Rajasthan? However, by doing so, there is a change in the nature of transaction 
from intra state to inter state. Whether the same is valid? 

 



4. Housing Society collects maintenance charges of above Rs. 20,00,000during the 
year. The amount collected by society from per member per moth is less than 
Rs. 5,000/-.Whether parking charges collected by the housing society will be 
covered under the exemption of Rs 5,000/- under Sr no 77 of notification 
12/2017. (Since parking charges are not procured from third person). Total 
Collection of parking charges during the year is Rs. 80,000/-. Society, if not 
covered under the exemption, will the housing society be required to obtain GST 
registration? 
 
 
 

 
5. ABC transporter is Goods Transport Agent who is supplying the services of 

transportation to Consignor registered under GST is covered under RCM. ABC 
transporter also give truck on hire to another GTA, which is exempt under Sr. No 
22 of Notification No. 12/2017 – Central Tax (rate). His expected total revenue for 
the F.Y. 2017-18 from above 2 type of business is Rs. 10 Crore. There is no 
other revenue. Notification 5/2017- Central Tax, exempt from registration to 
persons who are only engaged in making supplies of taxable or services, the 
total tax on which is liable to be paid on reverse charge basis by the recipient of 
such goods or services or both under sub-section (3) of section 9 of the said Act. 
Section 23(1) (a) of CGST, Act provides exemption from registration to person 
exclusively supply exempted service. Whether ABC transporter require to 
register under GST?  
Answer will change, if he has sold one truck for Rs. 2,00,000/- on or after July 
2017? 
 
 
 
 
 
 
 

 

6. Whether record of RCM invoices(in case of URD purchases) have to be 
maintained supplier wise and need to raise the invoice per supplier or can we 
prepare the self-invoiceHSN-wise or rate-wise once a month and discharge the 
liability accordingly? 
 
 
 
 
 
 



7. How to take ITC of service tax paid under RCMon or after 01/07/2017 for the 
Service received on or before Jun’17. 
 
 
 
 
 
 

8. Whether unadjusted service tax benefit in case of service reversal {Rule 6(3) of 
STR} can be carried forward in the GST era due to no liability in June 17? If not, 
then whether to claim refund under Service Tax? 
 
 
 
 
 

 
9. Whether advance service tax paid under Rule 6(1A) of the STR be carried 

forward and adjusted under GST era? If yes, what is the procedure? 
 
 
 
 
 
 
 

10. In case a service provider is providing intermediary services to a foreign 
customer and its place of supply is falling in India as per Sec 13(8)(b) of IGST 
Act, then whether service provider has to charge IGST or CGST/SGST on the 
invoice ? 
 

‐ Sub Section (2) of section 8 of IGST Act, 2017 refers “subject to the 
provisions of section 12 supply of services where the location ofthe supplier 
and the place of supply of services are in the same State or same Union 
territoryshall be treated as intra-State supply.” It does not refer to Section 13 
of IGST Act. 

‐ Clause(c) of sub section 5 of section 7of IGST Act,2017 says “Supply of 
Service in the taxable territory, not being an intra-State supply and not 
coveredelsewhere in this section,shall be treated to be a supply of goods or 
services or both in the course of inter-State tradeor commerce.” 

 
 
 
 
 
 
 



11. Tax rate of my input service is higher than my output tax, Whether refund can be 
claimed for un-utilized input services? (Since refund provisions are available only 
for inputs under Clause (ii) of sub section (3) of section 54 of CGST Act,2017 
 
 
 
 

12. Whether supply of old gold by a customer in lieu of new gold to a jeweler will 
attract GST (barter transaction)? Although press release has been issued by the 
government clarifying the issue that supply made by customer to the jewelerwon’t 
be taxable. Whether the said press release has a legal validity? 
 
 
 
 
 

13. Whether recovery of “cost of gold” along with “making charges” be considered to 
be a composite supply? (GST rate for gold-3% and GST rate for making charges-
18%) 
 
 
 
 
 

14. Weather TDR, Development rights, FSI, etc. are liable to be taxed under GST? 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
15. A person located in Maharashtra has a commercial property at Gujarat which is 

given on rent and the annual rent is Rs. 12,00,000/- and the said person has no 
other income. In this scenario whether the said transaction would be considered 
as inter-State supply or intra State supply? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



16. Clearing and forwarding agents who do the clearing and forwarding of their 
customer’s (Principal) goods or CHAs who provide the services of the customs 
clearance and other such services would be considered as agents as defined 
Sec 2(5) of the CGST Act and if yes then whether Entry 3 of Schedule I will be 
applicable and agent would be liable to pay GST on the value of goods also? 
 
 
 
 
 
 

17. Schedule I Entry 2 provides that supply of goods or services or both between 
related persons or between distinct person as specified in sec 25, when made in 
the course or furtherance of business shall be deemed to be supply. Say, if HO 
sends some free samples to it’s Branch on which no ITC is taken by HO (covered 
under blocked credit under ITC) then whether  such transfer of free samples will 
be considered as deemed supply and liable to GST. 
 
 
 
 
 
 

18. Whether credits disclosed in relevant VAT, Service Tax and Excise Returns as 
on 30th June, 2017 has to be disclosed in Form GSTR-3B and credits other than 
these also needs to be disclosed in Form GSTR-3B, if yes then under which 
relevant clause of said Form 
 
 
 
 

 
19. A person is registered as Composition Dealer and dealing in MRP based 

products then whether he can opt for composition as MRP based products are 
inclusive of taxes. If he can opt then how to supply such products. 
 
 
 
 

 

20. If a person from India is purchasing some goods from Italy and the same is 
directly supplied to USA (without the said goods entering into India) then whether 
there is applicability of GST on such transactions i.e. purchase and sale. 
 

 



21. Job Work has been defined to mean “any treatment or process undertaken by a 
person on goods belonging to another registered person” & the expression Job 
Worker shall be construed accordingly. 
ISSUE: Can the goods be sent to same person’s branch (i.e. from his one place 
of business to another in another State wherein the branch in another State is a 
Job worker) as job worker and follow the procedure laid down for Principal & not 
charge GST on goods transferred to its branch since the same been a job 
worker.  
The problem involved here is Schedule I (Entry 2) provides that any transaction 
between related person & distinct person even without consideration shall be 
deemed to be supply. 
So, there are 2 contradictory situations as under: 
Principal sending goods to Job Worker for job work & if complying with the 
procedure then no GST payable on such transfer of goods to job worker. 
Schedule I says any transaction between related & distinct person shall be 
deemed supply. 
What should the Principal (or HO) do in such a scenario? 
 
 
 
 
 

 

22. A dealer is registered in Maharashtra. He has employees all over India.  
Employees of the dealer in other states are stationed for rendering AMC 
serviceswrt contracts made from Maharashtra for which tax is levied and 
discharged in the Maharashtra State. There is no fixed place of business / office 
in other states. 
 
(A) Whether registration need to be taken there as well since TO limit is on all 

India basis? 
(B) If yes any way out? 
(C) If registration is not required how to dispatch Material to the Employees from 

Maharashtra to other State which are required for rendering such services.  
The definition of Place of Business is as follows: 
“place of business” includes–– 
(a) a place from where the business is ordinarily carried on, and includes a 
warehouse, a godownor any other place where a taxable person stores his 
goods, supplies or receives goods or services or both; or 
(b) a place where a taxable person maintains his books of account; or 
(c) a place where a taxable person is engaged in business through an agent, 
by whatever name called;  

(D) If the Employee in such other states purchases goods locally. How the same 
transaction is to be treated under GST Law and how to enter in to such 
transaction which does not make him liable to be registered in that state? 
 

 



 
 
 
 
 

23. If such employee is in the state of Gujarat and he provided service to a client in 
Gujarat and Rajasthan as well (i.e. Inter State). Would the answer to any of the 
question mentioned above differ?  
As per Section 18(6) of the CGST Act, “In case of supply of capital goods or plant 
and machinery, on which input tax credit has been taken, the registered person 
shall pay an amount equal to the input tax credit taken on the said capital goods 
or plant and machinery reduced by such percentage points as may be prescribed 
or the tax on the transaction value of such capital goods or plant and machinery 
determined under section 15, whichever is higher” 
(A) What if ITC was claimed in the Earlier Act and the capital goods are sold in 

August 2017, would the above provision be applicable or only transaction 
value would be relevant? 

(B) What if 50% of the credit was claimed in Earlier Act and 50% was claimed 
under GST Era? 

 
 
 
 

 
  

24. A dealer has purchased goods in the month of April 2017 and has claimed credit 
thereon while filing MVAT and Excise Returns of respective period. Whether any 
ITC would be required to be reversed if such goods are destroyed in August 
2017? 
 
 
 
 
 
 

25. A dealer purchases Oil from his suppliers, who dispatches for eg 25000 ltrs of oil 
in tanker and invoices accordingly. During transit there is some loss. The oil 
contained in the tanker when it reaches the factory of the dealer is 24500 ltrs. 
The dealer records 24500 ltrs received in his ERP system however books 
invoices for the entire amount as the supplier is not ready to reduce his sales 
consideration on account of loss during transit. Whether the dealer would be 
eligible to claim credit of GST on entire invoice i.e., 25000 ltrs or the same would 
be restricted to 24500 ltrs as he has received goods in his factory to the tune of 
24500 ltrs only. 

 


